**Hourglass Time Puzzle - 25 December**

There are 2 sand hourglasses.

The small one can measure 5 hours and the large one can measure 7 hours.

How can we measure 16 hours with 2 sand hourglasses running together ?

**For Solution :**Click Here

This Blog is a collection of brain teasers, puzzles (maths,fun,brain etc), riddles,Questions, Quiz.

There are 2 sand hourglasses.

The small one can measure 5 hours and the large one can measure 7 hours.

How can we measure 16 hours with 2 sand hourglasses running together ?

Subscribe to:
Post Comments (Atom)

Difficulty Level 3/5
(803)
Logic Puzzles
(534)
Difficulty Level 4/5
(532)
Picture Puzzles
(384)
Maths Puzzles
(372)
Riddles
(369)
Difficulty Level 2/5
(360)
Trick Teasers
(300)
Popular Puzzles
(232)
Rebus Puzzles
(168)
Humor Puzzles
(161)
Series Puzzles
(138)
Interview Puzzle
(131)
What Word Am I
(103)
Difficulty Level 1/5
(90)
Equation Puzzles
(85)
Trivia
(79)
Mystery Puzzles
(76)
Who Am I
(60)
Difficulty level 5/5
(59)
Murder Mystery Puzzles
(45)
Algebra
(41)
Probability Puzzles
(40)
Square Count
(40)
Cipher Puzzles
(38)
IAS-EXAMS
(35)
Science Puzzles
(34)
MatchSticks-Riddles
(28)
Situation Puzzles
(28)
Puzzles of Age
(23)
statement
(19)
Google Interview Puzzle
(18)
Read Between Lines Puzzles
(18)
Microsoft Interview Puzzles
(16)
Odd One Out
(15)
Time Distance Problem
(14)
Relationship Puzzles
(12)
Cards
(11)
Story Puzzles
(11)
Paradox Puzzles
(9)
Classic
(6)
Directional Puzzles
(6)
Best Of 2011
(5)
clever
(5)
Analytical
(4)
Brain-Twister
(4)
Mind Games
(4)
chess
(4)
What Does This Text Mean
(3)
CHALLENGING
(2)
Double Meaning
(2)
Acronym
(1)
Measure
(1)
Suduko
(1)
Video Riddle
(1)
coin-Puzzles
(1)
m
(1)
pop
(1)
triv
(1)

Run both for 5 hours (5). Invert the 5 hour glass and let the 7 hour glass runs out (5+2 = 7). Now invert each of the 7 hour glass AND the 5 hour glass (5+2+3 = 10). Now the 7 hour glass has 4 on top and 3 on the bottom and the five hour glass has 5 on top. Invert the 7 hour glass and run 3 hours out (5+2+3+3 = 13). Now invert the five hour glass and run out the remaining three hours ... 5+2+3+3+3 = 16).

ReplyDeletesimple one is below see dude :P :D

Deleterun 5 three times =5x3= 15hrs

ReplyDeleteat this instant 7hrs glass (7x2=14 complete) means 1hrs sand is full in 7hrs glass at 3rd chance...

so invert it

now 15+1hr= 16hrs :) :)

what you have suggested is elegant and correct enough

Deletewhy it is wrong ?? :O

Deleteit is right....

5 wale se jb 15hr measure ho jayega us time 7hr wale se bhi 15hr ho jayenge aur u know wo 3rd chance mein hoga /... 2 chance mein 14hrs nd 3rd chance mein 1hr to usko invert kr denge

5+5+5=15hr

Delete7+7+1=15hr (7hr sand wale glass se )

ismein 1hr ki sand niche jayegi jb 15hr ho jayenge ..kyoki 7ek aur 7 dusre to teesri bar mein 1hr ... to jo ye 1hr wali sand hai usko ulta kr dnge to 15+1hr = 16hr

i hope u will understand :)

Both hour glasses have to be running at all times until 16 hours are up. The question states, "running together"

ReplyDeletei allow them to running together dude .....

Deleterun 5hr glass upto 15hr

at the same time run 7hr glass also for 15hr ..

7hr +7hr +1hr ....this 1hr sand will b in bottom(when 5hr glass complete 15hr ...at that time 7+7complete ,, .nd 1hr sand ...then flip it.)... then flip it .. 15hr +1hr = 16hr

simple

(5 & 7 here represent corresponding hour glasses)

ReplyDeleteStart 5+7

When 5 is over: This is time starter

7 will continue for 2 hrs

Now use two times 7 to get 2+7+7=16 hrs.

its must running together dude that not the solution if the condition need is running together

DeleteLOL